Hva er fraktberegnet vekt?

Kategori: 
Frakt

Hva er fraktberegnet vekt?

Transportbransjen benytter fraktberegnet vekt for å beregne pris på sendingen.


Automatisk beregning

Fraktberegningsvekten er den høyeste vekten av volumvekt og virkelig/reell vekt (kg). Dette betyr at du noen ganger kan betale for en høyere vekt enn pakkens faktiske vekt, basert på pakkens lengde, bredde og høyde. Dersom du ønsker prisoverslag på en forsendelse, så vil Cargonizer prisberegning gjøre disse utregningene for deg. Fyll ut vekt og størrelse på pakken i bunn av skjemaet når du oppretter en sending.

For å unngå å ha et for stort volumet på ditt kolli eller sending, bør du sørge for å pakke smart. Dette sparer deg for kostnader da det er dyrt å sende store pakker som tar opp unødig plass.

Regneeksempel pakker (Bring)

  • Pakken måler (LxBxH) 40x20x24 cm og veier 3 kg
  • Volum = 40     cm x 20 cm x 24 cm = 19200 cm3
  • Man må dele resultatet på 1000 for å få     volumet i dm3

Volumvekt =Volum 19, 2 / Omregningsfaktor 5 = 3, 84 

Fraktberegningsvekten er det høyeste av virkelig/reell vekt og volumvekt, og rundes alltid opp til nærmeste hele kg. I dette eksempelet er volumvekten høyest, og fraktberegningsvekten er derfor 4 kg. 

Regneeksempel stykkgods (Bring)

  • Sendingen måler (LxBxH) 120x80x90 cm og veier     220 kg
  • Volum =     120 cm x 80 cm x 90 cm = 864000 cm3
  • Man må dele resultatet på 1000 for å få     volumet i dm3
  • 864000 / 1000 = 864 dm3

Volumvekt =Volum 864 / Omregningsfaktor: 3,5 = 246,9

Fraktberegningsvekten er høyest av virkelig vekt og volumvekt og rundes alltid opp til nærmeste hele kilo. I dette eksempelet er volumvekten høyest, og fraktberegningsvekten er derfor 247 kg.

 

‍Lastemeter (Postnord)

Dersom godset er av en slik beskaffenhet (f.eks. ​maskiner,apparater) at det ikke kan lastes noe ved siden eller legges noe oppå eller at det kan skade annet gods, skal det fraktberegnes etter lastemeter.

1 lastemeter er 2000 kg for PostNord Groupage og PostNordPartloads.
​Lastemeter oppgis i meter med en desimal.

Fraktberegningsvekter over 1000 kg avrundes opp til nærmeste 100kg (gjelder pr sending).

Paller (Postnord)

Ved fraktberegning av gods som transporteres på stroppet/krympetpall/engangspall/EUR-pall, benyttes sendingens mål og vekt inklusive pallens mål og vekt.

Minste beregningsvekt pr. pall (gjelder kun stykkgods): 200 kg

1 EUR pall = 0,4 lastemeter = 800 kg

 

Gjør det enklere å velge

Prisberegningen i Cargonizer hjelper deg å bestemme hvilken transportør og pakketype som er mest gunstig i hvert enkelttilfelle. Den sier ifra dersom du legger inn mål som er utenfor maks tillatte for de enkelte pakke-typene.

Unngå unødvendige pristillegg

Det er smart å benytte prisberegningen og legger inn vekt/dimensjoner dersom du er i tvil på om det du sender er utenfor maks tillatte mål. Man vil få klekkelige tillegg både fra Bring og PostNord om man sender større pakker enn det som er tillatt for den enkelte fraktmetoden. Bring kaller slike tillegg håndteringstillegg, mens PostNord kaller det SFTeller MFT-tillegg.

Hvordan priser man dette til kunder?

Dersom man driver nettbutikk med faste,satte fraktpriser og samtidig har produkter i svært forskjellige størrelser så kan det være aktuelt å legge inn betingelser på frakten:

  • Vektbaserte og postnummer-baserte prisintervaller
  • Opprett forskjellige fraktklasser basert på dine produkter.
  • Regne ut fastpris basert på gjennomsnittet av vekt/sone av siste års sendinger.Sjekk med nettbutikk-plattformen du benytter hvilke muligheter som foreligger til å legge inn forskjellige valg for frakt og fraktklasser.